Koiratanssi

Koiratanssi on yksi näyttävimmistä harrastuslajeista. Parhaimmillaan ohjaaja ja koira liikkuvan sulavasti yhteen musiikin tahdissa. Esitykset voidaan rakentaa ohjaajan sekä koiran rakenteen, iän ja persoonallisuuden mukaan joko vauhdikkaiksi, hauskoiksi tai vaikkapa unenomaisen rauhalliseksi.

Moni innostuu ajatuksesta tanssahdella yhdessä koiran kanssa ja teettää samalla temppuja. Koiratanssi on niin hauska harrastus, että sitä kannattaa treenata ihan vain yhdessä tekemisen ilosta. Laita jokin musiikki soimaan ja lähde seurauttamaan koiraa musiikin tahdissa. Voitte pyöriä tai tehdä temppuja musiikin soidessa taustalla. Hauskaa eikö vain? Hetken päästä huomaat kuuntelevasi musiikkia uusin korvin. Tämähän voisi sopia meille kappaleeksi? Tähän kohtaan voisi miettiä pyörähdystä tai tuohon hidasta liikkumista? Sopisiko tuohon vaikka tassun antaminen? Miltä näyttäisi Mikki Hiiri merihädässä, Laulavat sadepisarat tai Salaiset kansiot-tunnusmusiikki? Anna mielikuvituksesi laukata!

Kilpailuissa ohjaaja saa vapaasti suunnitella koreografian eikä mitään pakollisia liikkeitä ole. Vain esityksen pituus (1,5–4 minuuttia) on määritelty. Koiratanssissa kilpaillaan kahdessa eri lajissa, jotka ovat vapaatanssi eli Freestyle (FS) ja seuraaminen musiikin tahdissa eli Heelwork to music (HTM). Freestylessä ei ole mitään pakollisia liikkeitä, joskin seuraamista saa olla korkeintaan neljäsosa esityksestä. HTM taas sisältää kolme neljäsosaa seuraamista kymmenessä eri positioissa eli esimerkiksi ohjaajan edessä sivuttain, oikealla, vasemmalla tai vaikkapa jalkojen välissä nenä ohjaajasta poispäin. Usein koiratanssiesitykseen liittyy joku teema tai tarina. Kummassakin lajissa kilpaillaan kolmessa eri luokassa (Alo, Avo ja Voi), joista voi saada koulutustunnuksia ja korkeimmasta luokasta voi valioitua. Koiratanssi kuuluu Palveluskoiraliiton alaisiin lajeihin.

Vaikka koiratanssia on helppo aloitella omaksi iloksi, on se yksi vaativimmista kisalajeista. Lajissa riittää todellakin haasteita kilpailuissa: ohjaajan ja koiran liike tulisi sointua yhteen ja kulkea musiikin tahdissa, koiran tulee suorittaa liikkeitä innokkaasti, mutta ääntelemättä, ohjaajan tulisi liikkua sulavasti, mutta hän ei saa varastaa show:ta. Yhtä aikaa tulisi kuunnella musiikkia, muistella koreografiaa, ohjata koiraa, käyttää mahdollista rekvisiittaa avukseen ja liikkua itse tanssien. Siinäpä vasta haastetta!