Rally-Toko on Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa kehitetty laji, jonka ydin on koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö. Lajia voivat harrastaa kaiken ikäiset ja kokoiset koirat. Rally-Toko on hauska sekoitus tokoa, agilitya ja koiratanssia.

Suorituksen aikana koiraa saa kannustaa sekä suullisesti että käsimerkein. Sitä vastoin esimerkiksi toruminen ja kireä talutin vähentävät radalla pisteitä. Parhaimmillaan Rally-Toko on hauskaa yhdessä tekemistä ja onnistumisen kokemuksia.

Ikärajoja ei ole, mutta koiran on osattava perustottelevaisuutta ja oltava pirteässä kunnossa. Laji parantaa koirakon kontaktia.

Rally-Tokon rata koostuu erilaisista tehtäväkylteistä, jotka suoritetaan määrätyssä järjestyksessä.  Kylttejä on radasta riippuen 10 - 20. Tehtävät koostuvat esimerkiksi suunnanmuutoksista, eri asennoista ja niiden vaihtamisesta. Vaativuustaso ja radan pituus kasvavat luokan mukaan.

Rally-Tokossa on 4 luokkaa; ALO (alokas), AVO (avoin), VOI (voittaja) ja MES (mestari). Alokasluokan radat suoritetaan koiran ollessa kytkettynä, ylemmissä luokissa rata suoritetaan koira vapaana.

Koirakot aloittavat ALO-luokasta ja nousevat ylempiin luokkiin suorittamalla luokassaan kolme vähintään 70/100p. tulosta (tulokset kahdelta eri tuomarilta).

Rally-Toko virallistui Suomessa 1.5.2014 lähtien, ja koirakot voivat saada koulutustunnuksen RTK1-RTK4. Kolme vähintään 95 pisteen tulosta kahdelta eri tuomarilta rally-tokon mestariluokassa saaneelle koiralle, ja joka on yli 15 kk ikäisenä saavuttanut näyttelytuloksen vähintään laatumaininnalla ”hyvä”, voidaan anoa Kennelliiton rally-tokovalion (RTVA) arvoa.

Virallisia kilpailuja käydään Pohjoismaissa myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkkejä:

Lisätietoa lajista, sekä säännöt ja kyltit Rally-Tokoyhdistys ry: http://www.rally-toko.fi/

Viralliset kilpailut löytyvät Virkusta.