Taneli Pantse PM2013

Taneli Ikäheimo ja mudi Pantse valittiin HSKH:n kevätkokouksessa vuoden 2014 HSKH:n agilitykoirakoksi. Kysyimme Tanelilta ja Pantselta mitä heille kuuluu näin PM-kilpailujen kynnyksellä.


Pari lähtee Turussa 15.-16.8. kilpailtaviin pohjoismaisen mestaruuskilpailuihin puolustamaan viime vuodelta Pohjoismaiden mestaruutta. Pari lähtee nauttimaan kisafiiliksestä, tekemään puhtaat radat ja katsomaan mihin se tällä kertaa riittää.

Lue millaisia ajatuksia Tanelilla on Pantsen kanssa kisaamisesta ja lajin kehittymisestä. Taneli antaa jutussa myös vinkit aloitteville agilityharrastajille!

Teidät tunnetaan kilparadoilla varmoista radoista. Esim. vuoden 2014 kisoissa nollaprosentti oli 82 % ja tulosprosentti 88 %. Suurin osa kisoista päätyi kolmen sakkiin, loput vähintään kympin sakkiin. Mistä tällainen kisavarmuus kumpuaa?

Kyllä ne yhteiset kilometrit takaavat yhteisen sävelen ja niitä on tullut aika paljon, joiden ansiosta molemmat olemme oppineet lukemaan toisiamme hyvin.

Harjoituksissa teemme aina täysillä ja kisoissa pyrin ohjaamaan kuten treenatessamme. Monesti olen joutunut hokemaan kisatilanteessa itselleni, että älä varmistele, koira kyllä osaa. Varmistelun pois jättäminen on ehkä kisatilanteessa tärkein asia, jonka olen oppinut Pantsen kanssa. Pyrin rataan tutustumisessa miettimään nopeimman mahdollisen vaihtoehdon ja luottamaan koiran osaamiseen radan suorittamisessa.

Toki alkuaikoina tuli tehtyä paljon virheitä, vasta viimeisinä kolmena, neljänä vuonna mukaan on tullut tekemiseemme tietty harmonia.

Millainen kisavuosi vuosi 2014 teille Pantsen kanssa oli?

Vuonna 2014 kilpailtiin jo huomattavasti säästeliäämmin kuin aiemmin. SM-kisat menivät miten menivät, karsinnoissa tehtiin viisi puhdasta rataa, joka ei kuitenkaan riittänyt kuin viidenteen sijaan. Radoille oli tullut paljon nuoria nopeita koiria ja Pantsen vauhti oli jo hieman hiipunut. PM-kisoihin mentiin sitten rennolla asenteella puolustamaan mestaruutta ja niistä kisoista tulikin sitten kauden kohokohta kun voitimme Pohjoismaiden mestaruuden.

Aloititte Pantsen kanssa kisaamisen vuonna 2008. Millaista kisaaminen nuoren Pantsen kanssa oli?

Kyllähän se oli aikamoista pelastelua ja kalastelua, silloin ei edes tiennyt mitä ei tiennyt. Ensimmäiset kolme-neljä vuotta menivät asioiden jonkinlaiseen haltuunottoon. Pantse olisi ollut valmis jo parivuotiaana. Harmittaa näin jälkeenpäin koiran puolesta ohjaajan kädettömyys.

Oma tekeminen on varmasti kehittynyt tässä kuluneen 7 vuoden aikana. Entäpä miten laji on mielestäsi muuttunut?

Painopiste on selkeästi muuttunut urheilullisempaan suuntaan, puhuisin jo koiraurheilusta enkä verottajan tulkinnan mukaisesti pelkästään koirien kouluttamisesta (agilityhallien ALV-tulkinta).

Harjoittelu on ympärivuotista juuri hallien ansiosta, toiminta on tavoitteellisempaa. Vauhti radoilla kasvaa koko ajan. Selkeästi painotus odotusarvoltaan nopeisiin koiriin, ohjaaminen on mennyt paljon eteenpäin ja juoksukontaktit valtaavat alaa. Myös tietoisuus koiran hyvinvoinnista on lisääntynyt: ravitsemus, kehonhuolto, hyppäämisen opettaminen, lämmittelyt ja jäähdyttelyt jne.

Mikä on tähänastisen kisauran paras kisamuisto?

Itse kisaamisesta radalta on kyllä maajoukkuekarsinnat 2013, Pantsen hypättyä loppusuoran viimeisen riman ja tiesin samalla voittavamme, aika hieno fiilis.

Myös kisaamisen huippuhetkiä ovat arvokisojen käänteiset lähdöt, siihen latautuminen, tilanteen tuoma jännitys, itse suoritus ja sen jälkeinen euforinen tila. Toisaalta hyvin menneen kisan jälkeen on kyllä mukava kuunnella Maamme-laulua korkeimmalla korokkeella!

Olet osoittanut monessa tiukassa paikassa olevasi kova kilpailija. Jännitätkö ikinä?

Pohjimmiltaan kisatilanteessa on kyse koiraan luottamisesta, että se hoitaa oman osuutensa ja kuskin ei tarvitse keskittyä kuin ohjaamaan.

Terve jännitys kuuluu asiaan, muuten ei pysty parhaimpaansa. Itse olen kokenut hyväksi jännityksen tasaajaksi lämmittelyssä nostatetun sykkeen ja pienen hien, jonka jälkeen pyrin keskittymään vain rataan ja koiran vireeseen.

Kyllä sitä tuli alkuvuosina turhaan hermoiltua ja välillä tein asioita liian ryppyotsaisesti, nyt alan pikkuhiljaa oppia ottamaan asiat oikealla asenteella turhaan puristamatta.

Miten summaat vuoden 2015 kisakokemukset tähän mennessä?

SM-kisat menivät yläkanttiin, Pantse kulki hienosti Oulun loistavalla pohjalla. Seurajoukkuehopea oli mahtava kokemus, yksilöfinaalissa tehtiin mielestäni meidän maksimisuoritus, johon olin todella tyytyväinen.

Karsinnat vedin koko ajan tietoisesti melkoisella riskitasolla (ylimääräistä vedätystä, juoksupuomi), meillä oli paikka PM-kisoihin ja maajoukkueeseen pääsy olisi vaatinut meiltä vauhdillisesti todellisia yllätyksiä: kärkikoirakot kulkevat todella lujaa ja taitavasti sekä heitä on nykyään jo niin paljon, että aina joku tekee niin kovat pohjat, jolloin me jäädään ajallisesti (ei välttämättä sijoituksellisesti) liian kauaksi. Mukava yllätys oli Avo SM-kisojen hopea.

Pantse on nyt yli 9 vuotta, millaisia agilitysuunnitelmia Pantsen kanssa on tulvaisuudessa?

Tavoitteellinen kilpailu jää PM-kisoihin, keskitymme höntsä-agilityyn yleiskunnon ylläpitämiseksi, päivän kunnosta riippuen käymme varmaankin vielä muutamia kisoja talven mittaan.

Millaisen neuvon antaisit aloittelevalle agilityharrastajalle? Miten lajissa pääsee huipputuloksiin?

Aluksi olisi tietysti tärkeää päästä hyvään oppiin perustan luomiseksi. Mutta jo alusta alkaen mielestäni olisi tärkeää treenata koulutuksissa opittuja asioita koiran kanssa kahdestaan, sitä kautta oppii tuntemaan koiransa ja yhteistyö kehittyy.

Hyviin tuloksiin pääsemiseksi tarvitaan säännöllistä, tavoitteellista treenaamista. Tuskin on olemassa yhtä parasta tapaa huipputuloksiin, mutta oli tavoite mikä tahansa, matkasta kannattaa nauttia, tulokset tulevat kyllä ajallaan!

Tanelin ja Pantsen saavutuksen agilityradoilla

2010 SM-pronssi
2011 SM-pronssi
2011 Maajoukkuekarsintojen 4. sija ja edustuspaikka PM-kisoihin
2011 PM-hopea
2011 Joukkue PM-kulta
2012 Edustuspaikka European Open -joukkueessa, Joukkue EO-pronssi
2013 Maajoukkuekarsintojen voitto (Suomi ei osallistunut MM-kisoihin
Etelä-Afrikassa)
2013 edstuspaikka European Open -joukkueessa - Joukkue EO-neljäs, yksilö 10. sija
2013 PM-kultaa yksilökisassa
2014 PM-kultaa yksilökisassa
2015 Joukkue SM-hopea + yksilökilpailussa sijoitus 6.
2015 Avo SM-hopea

Jutun kuva: Taneli ja Pantse PM-kisoissa 2013 (by Jukka Pätynen)