"Kyllä meidän Musti osaa..."

Joku voi ajatella ettei koiraa tarvitse kouluttaa näyttelyitä varten - "Jokainen koirahan osaa seisoa ja ravata hihnassa... Ja kovahan se on tuo meidän Musti muutenkin vierailta rapsutuksia kerjäämään."

Mutta miten käy Mustin silloin, kun ympärillä onkin yllättäin jopa satoja vieraita koiria ja ihmisiä, valtavasti erilaisia ääniä ja houkuttelevia hajujälkiä kaikuvassa hallissa tai ulkokentällä niistä mielenkiintoisesti tuoksuvista kilpakumppaneista puhumattakaan? Kuinkahan moni tottumaton pentu tai aikuinenkaan koira siinä vaiheessa seisoo ylväästi ja antaa vielä aivan tuntemattoman ihmisen kopeloida rakennettaan, hampaitaan tai (hui kauhistus!) sukukalleuksiaan?

Eri rodut esitetään eri tavoin

Rodusta riippuen osa koirista esitetään pöydällä ja osa maassa. Jotkut koirat ovat ns. "vapaasti esitettäviä" eli koira saa seistä vapaasti tasajaloin, joidenkin takajalkojen pitää olla tietyssä asennossa, joidenkin päätä tai häntää kannatellaan ja toisten korvia pidetään tietyllä tavalla.

Tavoitteena tässä kaikessa on esittää koira ennen kaikkea rodunomaisesti, tasapainossa ja valppaana. Liioittelu esittämisessä ei kannata sillä, jos vedät takajalkoja liian kauas taakse, takakulmaukset eivät tule esiin oikealla tavalla. Jos esität vaikkapa pienen koiran liikkeitä liian tiukalla hihnalla, sen liikkeiden luonnollisuus kärsii helposti. Jos kuljet liian hitaasti, koirasi oikea liikerata ei tule esiin ja jos taas liikut nopeammin kuin koirasi, se laukkaa ja pahimmassa tapauksessa alkaa pomppia pitkin kehää taluttimen jatkeena.

Luonnollisestikin koiranäyttely on myös puhtaasti kilpailutilanne, jossa menestykseen vaikuttavat myös ns. ei-jalostukselliset tekijät, kuten koiran ja sen esittäjän esiintymistaito, trimmaus, jne.

Koira + esittäjä = koirakko eli yhteistyö on POP!

Yhteistyön hiominen kannattaa, sillä vain harjoittelemalla opit lukemaan koiraasi ja pitämään sen innostuneena sekä hyvällä tuulella myös omaa vuoroa odotellessa. Unohtamatta tietenkään myös omia hermojasi sekä uskoa itseesi ja koiraasi. Kaikki on paljon helpompaa, jos olet harjoitellut näitä tilanteita jo etukäteen.

Näyttelykoulutuksessa sinut ja koirasi eli koirakko opastetaan toimimaan erilaisten häiriötekijöiden alaisuudessa. Samalla koiran esittäjää eli handleria treenataan esittämään koiraansa mahdollisimman edustavasti ja molempia esiintymään yhtenä kokonaisuutena. Treeneissä pyrimme parhaamme mukaan huomioimaan jokaisen koiran yksilölliset tarpeet, joita ovat esimerkiksi arkuus vieraita ihmisiä tai koiria kohtaan sekä pöydällä esiintymisen tai säkäkorkeuden mittaamisen kammo.

Ei todellakaan vain näyttelykoirille!

Kaikki eivät ole kiinnostuneet käymään näyttelyissä, mutta ei sovi unohtaa, että samat opit ovat mitä mainiointa harjoitusta moneen muuhunkin lajiin. Näyttelytreeni soveltuu mitä parhaiten perustottelevaisuusharjoitteluksi pennuille ja vanhemmillekin koirille esimerkiksi eläinlääkärikäyntejä ajatellen.

Myös monissa muissa koiraurheilulajeissa koiran pitäisi pystyä pitämään motivaatio yllä odottaessa omaa vuoroa, antaa vieraiden ihmisten koskea aristelematta tai olematta millään tavalla agressiivinen ja antaa lukea mikrosirunumero piipittävällä laitteella tai mitata säkäkorkeus joskus pelottavankin näköisellä laitteella.

Lisäksi näyttelyille on syntynyt vuosien varrella myös muita tärkeitä järjestämisperusteita harrastuneisuuden ja lajikirjon kasvaessa, kuten erityisesti nuorille suunnattu Junior Hadler-toiminta.

Koiranäyttelyt rodunjalostuksen apuvälineinä

Itse asiassa näyttelyiden tarkoitus on arvostella aikaisempien sukupolvien jalostustulosta kuin pyrkiä määrittelemään näytteillä olevien koirien todellista jalostusarvoa. Näyttelytulosten avulla voidaan ohjata kasvattajia ja koiranomistajia puuttumaan näiden valintojen mahdollisesti aiheuttamiin ongelmakohtiin yhdessä rotujärjestöjen kanssa. Tämän johdosta koiranomistajien suuri palvelus ja kädenojennus rodun hyväksi olisi se, että mahdollisimman moni rotukoira pyrittäisiin käyttämään edes muutaman kerran kehässä elämänsä aikana.

Tervetuloa mukaan näyttelykoulutuksiin!