Vesipelastus sopii uimista rakastaville koirille

Eriksnäsintien päästä kuuluu railakasta haukuntaa. Hakunilan Seudun Koiraharrastajien vesipelastusharjoituksiin Sipoonlahdelle on tullut koiria eri puolilta Uuttamaata.

– Meillä on harjoitukset neljänä iltana viikossa. Jokaisessa ryhmässä on kymmenen koiraa, kertoo seuran vepe-vastaava Marja Tikka.

Alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitettyä koemuotoa, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa, harrastetaan nykyään monen eri rodun kanssa.

– Meillä on 15 eri rodun edustajia. Edellytyksenä lajiin on, että koira menee mielellään uimaan, ottaa jotain suuhunsa ja uskaltaa lähteä omistajansa luota pois. Myös ohjaajan on syytä pitää vedestä, sillä tässä harrastuksessa kastuvat kaikki, Tikka kiteyttää.

Ihan pienille, alle 20-kiloisille koirille, laji voi olla liian raskas, sillä esimerkiksi kumivene, jonka koira vetää rantaan, on painava.

Ohjaajan uimataito ei ole välttämätön, mutta suotava.

– Jos veneeseen nousee ilman pelastusliivejä, niin silloin joutuu hakemaan ne uimalla rannasta, näin on ollut tapana. Silloin ainakin on syytä osata uida, Tikka sanoo pilke silmäkulmassa.

Kiinnostus vepeen on kasvussa. Pula rannoista rajoittaa kuitenkin uusien harrastajien määrää, sillä Uudellamaalla iso osa tarkoitukseen sopivista rannoista on ihmisrantoja.

Sipoonlahdella koirat ovat treenanneet jo vuosia sulassa sovussa veneilijöiden, suppailijoiden ja uimassa käyvien hevosten kanssa.

– Moottoriveneet menevät ohi tosi kovaa, eivät ehkä edes huomaa mitä täällä tehdään. Niitä pitää vähän varoa. Suppailijoita saatan pyytää väistämään, jos koira on juuri lähdössä suoritukseen.

Ainoastaan yhden kerran on Tikan muistikuvien mukaan tullut sanomista.

– Meillä oli täällä kilpailut ja niissä käytetään merkkipoijuja. Poijujen luokse tuli mies veneellä.

– Pyysin häntä siirtymään kertoen, että käynnissä on vepekoe. Mies huusi takaisin, että hän on kalastuksenvalvoja eikä lähde minnekään, ennen kuin on tarkistanut, ettei poijujen alla ole verkkoja, Tikka nauraa.

Vesipelastus (vepe)

Jatkuvasti suosiotaan kasvattavassa lajissa on tarkoituksena, että koira pelastaa veneestä tippuvan rannalle tai toimii muuten vedessä ihmisen apuna.

Tämä tapahtuu eri tehtävien avulla, joita ovat esimerkiksi luokse tulo veneestä rantaan, veneen tuominen vedestä rantaan, ”hukkuvan” tuominen vedestä rantaan ja esineen tai köyden vieminen rannalta veneeseen.

Vepe on puhtaasti harrastus- ja kilpailumuoto eikä koiria ole ainakaan toistaiseksi käytetty koulutusta vastaavassa työssä.

Lajia voi harrastaa minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, mutta virallisiin kokeisiin saavat osallistua vain puhdasrotuiset koirat.

 

Written by:

Marja Karjalainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sipoon Sanomat  14.6.2016